TARIAN ASYIK KELANTAN

Tarian Asyik

tarian makyung ihsan dari lokanbertepuk...sekadar hiasan

tarian makyung ihsan dari lokanbertepuk...sekadar hiasan

 Lama sudah aku tak menulis pasal kesenian Kelantan sebab dok ralit melihat adat budaya suku Brunei. Setelah membaca http://lokanbertepuk.com kepunyaan ayah mat mengenai tarian inai (pernah juga aku tulis dalam blog ni) terasa pula mahu menulis mengenai tarian asyik. Ayahmat pernah bercerita mengenai tarian ini dan juga memberi aku artikel mengenai tarian ayik ini. Ketiadaan masa menyebabkan artikel ini dilambatkan. Ada dua jenis tarian lagi yang dikatakan tarian Kelantan, iaitu tarian Payang dan tarian Wau Bulan yang belum dilampirkan dalam tulisan ini.

Tujuan tulisan ini hanyalah untuk tatapan umum mengenai kesenian yang makin pupus di Kelantan, bukan bertujuan mengungkit kembali taghut sepertimana kawan aku cakap kepada aku sewaktu aku menulis mengenai kesenian Kelantan. Katanya kalau di Mesir orang sibuk membongkar kembali kekhurafatan Firaun untuk dihidupkan kembali pada zaman ini. Tulisan ini bukan bertujuan sepertimana apa yang kawan aku cakapkan itu…adapun kesenian dibolehkan asalkan kena pada syarak. Jika tarian ini dilakukan oleh lelaki ataupun oleh perempuan tetapi hanya untuk tontonan kaum sejenisnya adalah tidak mengapa.

Mengenai tarian asyik ini, ianya merupakan salah satu tarian yang masyhur di Kelantan dan ditarikan di istana-istana ketikamana majlis besar seperti majlis upacara negeri, malam majlis berinai besar ataupun majlis perkahwinan.

Adapun asal-usul tarian ini dikatakan bermula dengan kisah seorang  raja yang kesedihan kerana kehilangan burung kesayangan baginda. Oleh kerana terlalu sayangkan burung baginda, baginda menitahkan agar satu tarian diciptakan meniru gerak-geri burung tersebut.

Kisahnya bermula dengan seorang puteri yang memerintah Patani yang pada tahun 1644. Baginda mempunyai 12 orang penari dan penyanyi istana. Baginda telah menamakan penari-penari ini dengan nama penari asyik.

Tarian ini ditarikan oleh dayang-dayang istana yang telah dilatih khas di istana. Tarian ini dimulakan dengan duduk bersimpuh dan diikuti pula oleh “Puteri Asyik” iaitu ketua tarian dengan mengangkat sembah dan barulah tarian ini dimulakan. Sebagai gambaran mungkin kita boleh tonton cerita melayu klasik di mana penari menari di hadapan raja.

Pakaian penari asyik ini sama dengan penari mokyong dengan berbaju berlengan pendek berwarna merah, bersimpang kain selendang hingga ke paras pinggang , berkain sarung dan memakai pending. Bagi Puteri Asyik pula memakai canggar pada sanggul.  

Alat muzik yang mengiringi tarian ini terdiri daripada 11 jenis gedombak asyik, rebab dan gambang. Aku sendiri sebenarnya belum pernah lihat bagaimana bentuk tarian ini. Untuk perkara lebih lanjut anda boleh rujuk kepada yang pakar. Kata Arjunasukma…tulis dulu, hok saloh tu lah ilmu.

Advertisements

About sanggupa

ambo orang biasa selipa jepun baju guni nasik dengan budu naik basikal buruk Lihat semua kiriman oleh sanggupa

8 responses to “TARIAN ASYIK KELANTAN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: