inilah manusia

keliru…keliru…keliru..manusia keliru..kerana tidak tahu..apa yang dia mahu..kerana takut..awan yang cerah menjadi kelabu..awan kelabu..kelabu..kelabu..haru biru..

memang keliru..manusia keliru..hidup celaru..dalam cinta pilu..lidah yang kelu..muka malu..pilihan tidak menentu..pilihan qalbu..dia atau aku..aku atau kamu..kamu atau si anu..fikiran kelu..lidah kaku..memberitahu malu..takut hati terkedu..baik diam begitu..dibawa angin lalu..terbiar aku,kamu dan si anu..di situ..turut keliru..

berapa ramai yang keliru..di sana,sini,situ..manusia ragu..dalam hidup yang tidak menentu..di kaki lima di bangku..duduk termangu..bertopang dagu..apa yang ditunggu??..jawapan benar atau palsu??..kerana keliru..otak jadi beku..sekeras batu..tubuh kaku..yang lalu berlalu..dia masih disitu..mata kelabu..wajah berdebu..

mencari jawapan..dalam kehidupan..dengan harapan..atau impian..atau sekadar lintasan..mencari ketenangan..untuk kesenangan..mengalih penderitaan..menyapu kebencian..dalam kebingungan..badan bertuan..roh di kayangan..

tanya hati tanya Tuhan..tolonglah buat pilihan..agar tidak tersalah jalan..agar tiada penyesalan..untuk sebuah kehidupan..yang penuh cabaran..syurga idaman..neraka syaitan..manusia senipis iman..akal seteguh awan..perlukan ketabahan..perlukan kesabaran..menempuh ujian..dari Tuhan.

Advertisements

About sanggupa

ambo orang biasa selipa jepun baju guni nasik dengan budu naik basikal buruk Lihat semua kiriman oleh sanggupa

2 responses to “inilah manusia

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: