LOGHAT BRUNAI

setelah hampir tiga tahun aku di Sabah, aku kini begitu selesa dengan keadaan masyarakat di sini.Aku anggap aku adalah sebahgian daripada mereka.bila di tanya aku asal dari mana,aku jawab dari membakut.lansung mereka percaya hehehe…dulu aku kena cakap bahasa aku macam indon bila aku cakap sabah..sekarang ada orang tak percaya aku orang kelantan.syukur…yang aku kecewa ialah aku belum dapat menguasai bahasa brunei kerana penuturnya makin berkurangan.kalau ada yang muda pun sikit-sikit saja bahasa brunei yang digunakan.kadang-kadang aku kena ketawa oleh muridku kerana menggunakan bahasa brunei yang kini tidak difahami oleh generasi budak..

 

aku mahu tulis tentang bahasa brunei ‘KL’ tapi tak banyak aku ketahui.brunei “KL” adalah gelaran yang di beri kepada loghat brunei orang Bongawan,Papar Sabah.sori orang bongawan..hehehe..

gelaran ini kerana penggunaan huruf “e” di hujung perkataan untuk yang berakhir dengan huruf “a”.contohnya: kenape..bahape..mengape..

bahasa bongawan mempunyai lenggok yang agak lembut dan beralun berbanding di membakut.padahal jarak diantara dua pekan ini tidaklah jauh…sungguh unik!!

pun begitu,jarang aku temui penutur bahasa bongawan ni.bila berhubung,kebanyakan mereka menggunakan bahasa stendet sabah.dalam bakurapak atu,kedapatan jue bisidie ani orang bongawan.satu kali tu aku pergi ke pasar bongawan,lansung aku tak faham bahasanya kerana terlalu dalam loghatnya bongawan.mungkin itulah penutur generasi terakhir.aku seronok mendengar beliau bini-bini atu bakurapak walaupun aku tak faham.

kalau nak tahu,loghat brunei ni ada banyak….mengikut tempat.aku tak sempat belajar semuanya.

kalau bahagian benoni,papar…bahasanya lembut.tuturnya sedikit beralun mendayu..aku baru sekali dengar orang benoni becakap kebetulan tersesat di kampung benoni huhu…

kalau bahagian bongawan…macam aku cakap tadi.penggunaan huruf “e” dibelakang bila berakhir dengan huruf “a”.lenggoknya lain.ada beralun sedikit bila bercakap.apa yang aku perhatikanlah…

kalau bahagian membakut (tempat aku)…agak keras.ayatnya padat…kebanyakan orang menggunakan bahasa ini.mudah difahami.

kalau bahagian menumbok…lain lagi bunyinya..aku pun tak pernah dengar.tapi kawan-kawan aku ada bagitau dan ada yang mengajuknya.

sebelah sipitang kalu tak silap…bahasa brunai kadayan…yang ni pun susah sikit.huruf “r” tiada dalam bahasa ni…kalau perkataan “merah” jadi “mi ah”.

kaya sungguh bahasa kitani…lamah lambut…kalau nak tahu,Fauziah Gambus tu orang Bongawan..hehehe

Advertisements

About sanggupa

ambo orang biasa selipa jepun baju guni nasik dengan budu naik basikal buruk Lihat semua kiriman oleh sanggupa

4 responses to “LOGHAT BRUNAI

  • Wak Gelas

    wak pon ponah gi brunei tuuu bahh..,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn……….

  • budak_cpTunk

    atutah kepelbagaian bahasa org sabah…kalau ingin mengetahui lbih bnyak bahasa brunei..sila lh berkunjung ke sipitang,sabah dan lawas,sarawak..disana terdapat beberapa loghat bahasa brunei yang agak pekat dan asli.antaranya, brunei_kadayan,brunei_mengalong,dan brunei_lawas.

  • AGIZUL TANGAHNYA

    Ngam tah tu,ani urang benonikan bakurapak..munkan balajar bakunyayang maitan inda masalah bah,aku sakarang ani karaja di n.9 tapi ku antam sja bakurapak brunai eh..sampai paning dangan2ku tpi ramai jua tapakai mun mandangarku bakurapak,ada jua yang minta ajar..yang sakarang ani bisdia ikt2 pktaan sanyum2,batapuk,basigup,damit2..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: